Bahan-bahan A:
200g tepung selfrising
30g serbuk koko
- satukn dn ayak
Bahan-bahan B:
220g coklat masakan
130g margerin/mentega
Bahan-bahan C:
190g gula castor
3 bj telur A
1 sudu teh esen vanilla
Cara penyediaan:
1. Ayak tepung dn serbuk koko (bahan A) dn ketepikn dulu.
2. Cairkn coklat dn margerin (bahan B) dgn cara double boil. Dh siap ketepikn.
3. Satukn telur, esen vanilla dn gula castor (bahan C), whisk hingga sebati... Terus tuang dlm B tadi. Gaul hingga rata dn betul2 sebati.
4. Masukkn tepung (bahan A) Gaul lagi... Pastikn adunan sebati dn x berketul2. Tekstur adunan agak pekat, likat dn liat... namun licin dn berkilat.
5. Tuang ke dlm loyang 10 x 10 yg tlh dialas kertas minyak.
6. Bakar 160°c selama 35-45 mnt mengikut oven masing2... guna api ats bwh. Nk tau dh masak blm, cucuk lidi... klau lidi kluar bersih maknanya dh masak.
7. Dh masak, tutup suis oven tp biarkn dulu brownies kita dlm oven dgn pintu trbuka selama sekurang2nya 15 - 20 mnt.
8. Dah suam2 kuku tu, br kluarkn dn potong... blh lah dihias ikut kreativiti
No comments:
Post a Comment